Claerbout Metaalwaren geeft stad Gent een nieuw uitzicht

De Gentse binnenstad was dringend aan nieuwe vuilnisbakken toe. Het straatbeeld werd immers gekenmerkt door een kakofonie van verschillende soorten, types, kleuren en volumes.

Om daar verandering in te brengen, mocht echter niet over een nacht ijs worden gegaan: de afvalkorven moesten aangepast worden aan het huidige consumptiegedrag, de sokkels mochten geen hindernis vormen bij tijdelijke verwijdering van de korf, de kleur moest passen bij het Gentse straatmeubilair enz.

Claerbout Metaalwaren heeft een oplossing bedacht om aan al die eisen te voldoen en werd daarom vorig jaar door Ivago Gent als hoofdaannemer van het project aangesteld. Ondertussen zijn al 500 (van de in totaal 3.000) afvalbakken vervangen.

 

OPTIMALISATIE

Het contract met de aannemer die de oude afvalkorven had geplaatst werd niet verlengd, dus ze werden ook niet meer onderhouden of hersteld. Daarom moest Ivago Gent een nieuwe opdracht lanceren, maar dat bood hen meteen de mogelijkheid om het afvalbeleid te optimaliseren.

OLIJFGROEN STRAATBEELD

Hoofdaannemer Claerbout Metaalwaren heeft - samen met zijn onderaannemers Bammens BV (Nederland) voor de fabricage van de afvalbakken en Trafiroad NV (Lokeren) voor de installatie - in de eerste plaats gedacht aan de uitstraling van de nieuwe vuilnisbakken. Dat was een van de eisen van Ivago, want voor de vernieuwing stonden in Gent vooral veel verschillende soorten met allerlei kleuren en vormen: ronde grijze, oranje of grijze bakjes die aan de muren of palen zijn bevestigd, groene exemplaren in parken of groenzones, festivalkorven op plaatsen met grote nood enz. Met de vernieuwing werd er echter voor gekozen om overal een olijfgroen afvalkorf te installeren. Op die manier passen ze ook bij het Gentse straatmeubilair.

MEER GECONSUMEERD

Daarnaast waren de oude vuilnisbakken niet meer aangepast aan het huidige consumptiegedrag. De openingen waren veel te klein en ze hadden slechts een inhoud tussen de 50 en 70 l. De vuilnisbakken van Claerbout Metaalwaren hebben een opening die klein genoeg is dat er geen huisvuilzak in past, maar wel groot genoeg dat iemand er gemakkelijk een pastabeker, een schaaltje van een slaatje, een beker van frozen yoghurt of zelfs een (goed samengevouwen) pizzadoos in kwijt kan, zonder dat de opening geblokkeerd wordt. Ook de inhoud van 100 l is geen overbodige luxe, want er wordt steeds meer op straat geconsumeerd, dus de afvalbakken raken alsmaar sneller gevuld.

KWALITEIT TROEF

Niet alleen de uitstraling en grootte van de vuilnisbakken werden aangepakt, Claerbout Metaalwaren heeft uiteraard ook gezorgd voor een hoge kwaliteit. De korf is gemaakt van verzinkt staal en weegt 64 kg. Het metaal is behandeld met een anti-graffitilaag en heeft een reliëf zodat wildplakkers (van stickers of affiches) zouden worden afgeschrikt. Bovenop de korf werd ook een schuin dakje aangebracht om regen buiten te houden.

STEVIGE SOKKEL

Voor de best mogelijke verankering heeft de betonnen sokkel een gewicht van 66 kg. Dat gevaarte wordt echter volledig ingewerkt in de ondergrond. Op die manier blijft er niets boven het maaiveld uitsteken als de vuilnisbakken moeten worden weggenomen (bijvoorbeeld tijdens de Gentse Feesten).

BAN OP SIGARETTENPEUKEN

Jammer genoeg zijn ook peuken veelvuldig aanwezig in het straatbeeld. Daarom werden de nieuwe vuilnisbakken uitgerust met een klein asbakje, zodat rokers niet langer een excuus hebben om hun sigaretten op de grond te gooien.

NIET LUKRAAK GEPLAATST

Alle nieuwe vuilnisbakken krijgen een doordacht plekje, elke locatie werd grondig bestudeerd. Er werd steeds gezocht naar de meest ideale inplanting op basis van bereikbaarheid, looplijnen en zichtbaarheid, zelfs op plaatsen waar bestaande afvalkorven worden vervangen. Dat is echter geen overbodige luxe, want voor elke afvalbak moet een vergunning worden aangevraagd en moeten adviezen worden ingewonnen.

WERK VAN LANGE ADEM

Het startschot van het project werd gegeven in 2018 en ondertussen zijn al ongeveer 500 afvalbakken geplaatst. Het zal ongeveer 3 tot 5 jaar duren vooraleer alle korven vervangen zullen zijn. Er wordt begonnen in het centrum, en dan wordt gewerkt richting verschillende wijken en buurten. Daarbij zal ook rekening worden gehouden met wegenwerken en de heraanleg van (dorps)kernen, maar de plaatsing zal toch min of meer systematisch gebeuren. Uiteindelijk zullen alle oude afvalbakken worden verwijderd en vervangen door nieuwe exemplaren. De oude vuilnisbakken zullen wel gerecupereerd en gebruikt worden als tijdelijke oplossing of vervangkorf op plaatsen waar (tijdens het hele vervangingsproces) nog niet meteen nieuwe vuilnisbakken kunnen worden geplaatst.

 
Dankzij het asbakje dat op de vuilnisbak is bevestigd hebben rokers geen excuus meer om hun peuken op de grond te gooien


Een eerste exemplaar van de nieuwe afvalbakken werd onder grote belangstelling in gebruik genomen